Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı olarak, çocukların ve gençlerin özellikle internet ortamında karşı karşıya kaldıkları şiddet ve nefret kültürüne karşı bir sosyal sorumluluk kampanyası başlattık.
14 Haziran 2021
‘’Çevrimiçi Zorbalığa Karşı Farkındalık Kampanyası’’ adı altında, ‘’#ZorbalığıEngelle’’ sloganı ile yürütülen sosyal sorumluluk projemiz, sosyal medya platformları üzerinden, çocuklara, ailelere, eğitimcilere ulaşmayı ve her yaştan internet kullanıcısını güçlendirerek çevrimiçi tehlikelere karşı korumayı hedefliyor.
Zorbalık Travmatize Ediyor
Teknolojinin gelişmesi ve sosyal ağların yaygınlaşması ile hayatlarımıza giren anonim (isimsiz) saldırı kültürü, pek çok internet kullanıcısı için olumsuz, yıpratıcı bir etkiye sahip ancak özellikle çocukların ve gençlerin özgüvenleri ve sosyal ilişkileri için travmatize edici deneyimlere sebep olabiliyor.
Çocukların, akranları ya da yabancılar tarafından kasıtlı, sürekli ve adil olmayan şekilde olumsuz davranışlara maruz bırakılması anlamına gelen zorbalık, olağan anlaşmazlıklardan ve çatışmalardan farklı olarak, yetişkinler tarafından tespit edilmesi ve müdahale edilmesi gereken bir şiddet tipi olma özelliği taşıyor. Çevrimiçi zorbalık, geleneksel zorbalık tipleri olan fiziksel ve sözel zorbalığa nazaran çok daha sessiz ve derinden uygulanabildiği için, tespiti de daha güç olabiliyor. Bu noktada farkındalığa ve temel teknoloji okuryazarlığına sahip olmak hayati önem taşıyor.