Belleklerde 15 Temmuz projesini, 15 Temmuz’u dar çerçeveden çıkartıp bu ülkenin yaşadığı önemli bir tecrübe olarak kayıtlara geçirmek için gerçekleştirdik. O gece birçok araştırmanın söylediğine göre sokaklarda yüzler, binler değil milyonlarca insan vardı. Ve bu insanların her biri o gece tarihe tanıklık etmiş oldular. 15 Temmuz gecesi yaşananlar gerek ülkemiz gerekse dünya tarihi açısından dönüm noktası niteliğindeydi.
18 July 2019
belleklerde15temmuz.com tanıtım toplantısında konuşan TÜRGEV Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Fatmanur Altun, projeye dair şu bilgileri verdi:
TÜRGEV olarak biz bu projeyle ne yapmak istiyoruz?
Belleklerde 15 Temmuz projesini, 15 Temmuz’u dar çerçeveden çıkartıp bu ülkenin yaşadığı önemli bir tecrübe olarak kayıtlara geçirmek için gerçekleştirdik. O gece birçok araştırmanın söylediğine göre sokaklarda yüzler, binler değil milyonlarca insan vardı. Ve bu insanların her biri o gece tarihe tanıklık etmiş oldular. 15 Temmuz gecesi yaşananlar gerek ülkemiz gerekse dünya tarihi açısından dönüm noktası niteliğindeydi.
Biz 15 Temmuz’un yeterince anlatılamadığını, o gecenin insanlar tarafından biraz daha iyi bilinmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bunun bilinebilmesi için de o geceyi yaşayan insanların her birinin tanıklığının kayıt altına alınmasının gerekli olduğunu düşünüyoruz.
15 Temmuz büyük, devrimsel bir olaydı. Bu geceyi yaşanan insanların tanıklığını, sadece kendi milli mirasımızın bir parçası değil, aynı zamanda insanlığın kolektif hafızasının da bir parçası olması gerektiğini düşündüğümüz için çok önemsiyoruz.
Bu projeyi ortaya çıkaran bir diğer motivasyonumuz, bu darbenin planlayıcılarının üç yıldır gündeme getirdikleri tiyatro söylemi oldu. O gece milyonlarca insan sokağa çıktı, yüzlerce insan şehit, binlerce insan gazi oldu. Ortada bir destan var, bu destan ortadan kaldırılamayacağına göre, insan hafızasının aslında nisyanla malul olmasına güvenilerek o gece için tiyatro söylemi ortaya atıldı. Ortaya atılan bu söylemin yapmaya çalıştığı şey bu büyük destanı karalamak, kötülemek, küçük düşürmek, sonrasındaki adım da mümkünse tarih sahnesinden silebilmek ve hatta yapılabiliyorsa bu destanı yazan insanların suçlanmasını gündeme getirebilmek. Çünkü bu işi yapan insanlar yenildiklerini ve bu yenilginin çok ağır bir yenilgi olduğunu biliyorlar. Biz söz konusu olan bu çabayı fark ettiğimiz için istiyoruz ki 15 Temmuz tanıkları hayattayken ve henüz bu hatıralar çok tazeyken, mümkün olduğunca kayıt altına alalım ve artık bu destan hiçbir karalama ve kötülemenin ve hatta tarihten silinmenin bir nesnesi haline dönüştürülemesin ve ilelebet yaşasın.
Bizim TÜRGEV olarak bu işe gönlümüzü koymamızın, böyle bir projeyi başlatmamızın bir de şöyle bir motivasyonu var; biz bir gençlik vakfıyız ve biliyoruz ki o gece sokağa çıkan çok sayıda genç vardı. O gençlerin tecrübelerini kendi akranları ile paylaşmalarının çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Çünkü burada büyük bir bilinç ve bir milli şuur söz konusu, gençler o gece kendilerine yöneltilen "apolitik, bireyci gençler" söylemini ters düz eden bir tavır sergilediler.
Bizim gençlere inancımız çok yüksek, bizler gençlerimize inanıyor ve ülkemizin geleceğinin onların omuzlarında olduğunun bilincinde hareket ediyoruz. Bu inanç ile gençlerimizin önüne en güzel örnekleri koymayı istiyoruz. TÜRGEV olarak bu çalışmada en büyük motivasyonumuzun da bu olduğunu söylesek doğru olur.
Dr. Fatmanur Altun yapılan toplantıda projeyle ilgili soruları ise şöyle yanıtladı:
- 15 Temmuz’un planlayıcılar tarafından tiyatro olarak nitelendirildiğini temel aldınız, o gece sokağa çıkan herkesin yaşadıklarını yazmasıyla bunun önüne geçilmesi mi amaçlanıyor?
Dr. Fatmanur Altun: Biliyoruz ki o gece milyonlarca insan sokağa çıktı, bir bu kadar insan da evlerinde onlar için dua etti ve o geceyi endişe içinde geçirdi. Yani aslında bir ülke, bir vatan o gece sabaha erene kadar tek kalp olarak attı, insanlar çıplak elleriyle toplara, tanklara karşı durarak büyük bir direniş gösterdiler. Gerçekten insanlık tarihinin yazmış olduğu bence en büyük destanı bir gece içerisinde milyonlarca insan yazmış oldu. Biz gazi ve şehitlerimizin hikayelerini dinlemeyi henüz bitirememişken, daha anlatacakları çok büyük kahramanlıklar varken biz istiyoruz ki, bunları kayıt altına almaya devam edelim. Hatta şehitlerimizin her birinin hikayeleri birer şiir, birer film, birer roman olarak mutlaka kültür hayatımıza aktarılsın. Onun dışında da o geceyi yaşamış olan herkesin şahitliği mutlaka kayıt altına alınsın. Böylece tarihi öğrenecek, tarihi yazacak olanlar geriye dönüp baktıklarında ne kadar büyük bir destanla karşı karşıya olduklarını büyük bir şaşkınlıkla görsünler istiyoruz. Çünkü insanın şahsi tanıklığının üzerinde hiçbir belge ve bilgi söz konusu olamaz. Siz bir tarih gerçekliğini, bir belge ya da bir ilim adamının herhangi bir ifadesi ile çürütmeye çalışabilirsiniz ama onun karşısına bir kişisel tanıklık konduğu zaman hiçbir ideoloji, hiçbir görüş ya da başka bir arka plana sahip olması önemli olmaksızın o tanıklığın önüne geçmesi mümkün olamaz. O yüzden biz de diyoruz ki bizim insanlarımız bu büyük geceyi yaşadı, bu yaşananlar kayıt altına alınsın ve geriye dönüp bakıldığına ne kadar büyük bir destan yazıldığı ortaya çıksın.
- Sitede tanıklıklarını paylaşmak isteyenlerin ne yapması gerekiyor?
Dr. Fatmanur Altun: O geceyi yaşayan milyonlarca insanın her birinin farklı bir hikayesi var, bu hikayeler dost sohbetlerimizde, arkadaş konuşmalarımızda anlatılıyor. Biz istiyoruz ki bu hikayeler, bu tanıklıklar dost sohbetlerinde kalıp unutulup gitmesin.
Belleklerden Arşivlere 15 Temmuz sitesine girerek isterlerse iletişim sayfamızdan yahut oradaki mail adresimizi kullanarak ellerindeki kayıtları bizlere ulaştırabilirler, dilerlerse kendileri yazarak aktarabilirler ya da bizimle iletişime geçerek bir sözlü tarih çalışması ile de kayıt altına almak suretiyle gerçekleştirip yine siteye yüklememiz söz konusu olabilir. Mümkün olduğunca biz TÜRGEV olarak herkesi bu sitede kendi tecrübesini paylaşmaya davet ediyoruz. Bu tecrübe paylaşımlarının çocuklarımız için, torunlarımız için ve gelecek nesiller için çok büyük bir kazanım olacağını düşünüyoruz.