İstanbul Çalışmaları Atölyesi, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e İstanbul’daki kültür kurumlarını birincil kaynaklardan hareketle ele alıp incelemeyi amaçlamaktadır.
25 January 2021
İstanbul Çalışmaları Atölyesi, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e İstanbul’daki kültür kurumlarını birincil kaynaklardan hareketle ele alıp incelemeyi amaçlamaktadır. Prof. Dr. Mustafa Koç nezaretinde haftada bir kez Cumartesi günleri yapılacak olan atölye çalışmasında İstanbul; tasavvuf, eğitim, kültür, sanat, sosyal hayat gibi çeşitli bağlamlarda ele alınacaktır. Online olarak yapılacak olan atölye çalışmasına katılım için lisansüstü eğitim şartı olup katılımcılar, başvuranlar arasından mülakatla seçilecektir. Bu gayret ve çabalar atölye sonunda bir sempozyum ve kitap ile ürüne dönüştürülecektir. Toplam 8 hafta sürecek (6 Şubat-27 Mart) atölyede katılımcılardan hem toplantılara düzenli katılım, hem de toplantı sırasında ve sonrasında aktif çalışma beklenmektedir.
Prof. Dr. Mustafa Koç
1969’da Kayseri’de doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. Aynı bölümde yüksek lisans ve doktora yaptı. Hâlen İstinye Üniversitesi’nde çalışıyor.
Çalışmaları arasında Bâleybelen: Muhyî–i Gülşenî İlk Yapma Dil, Aşçı Dede’nin Hatıraları I–IV (Eyyüp Tanrıverdi ile), Persenk ve Persenk Açıklaması, Ahlâk-ı Alâî, Tahbîzü'l-Mathûn: El-Kânûn Fi't-Tıb Tercümesi (Eyyüp Tanrıverdi ile), El-Okyanusu’l-Basit fi Tercemeti'l-Kamüsi'l-Muhit: Kamusu'l Muhit Tercümesi (Eyyüp Tanrıverdi ile) bulunuyor.
Osmanlı Türkçesi, İstanbul Türkçesi, yapma diller, tıp tarihi, İstanbul tarihi, tasavvuf ve sözlük metinleri üzerine çalışmaları bulunan Prof. Dr. Mustafa Koç, şu sıralar İstanbul tekkelerine ve tarikatlar tarihine dair araştırmalarıyla tanınan Cemalettin Server Revnakoğlu’nun benzersiz arşivi üzerine yaptığı çalışmayı kitaplaştırmakla meşgul.